19 Nisan 2014 Cumartesi

Özel Günlerde ''Asarcık''



Asarcık’ta dini bayramlar, düğünler,hıdırellez,hasat dönemleri ve  “kaz davetleri” bölgenin gelenek ve göreneğini için oldukça önemli bir yer teşkil etmektedir. 













Eskiden kadınlar, köylerin çeşme veya ırmak kenarlarına yapılmış olan  “yunak” veya “deretamı” diye adlandırılan çamaşır yıkamaya yarayan binaları kullanırlardı. Bayram öncesi, hasat öncesi ve sonrası bu binalara köyün kadınları belli günlerde gelerek çamaşırlarını yıkarlardı. “Külsuyu” ve “Kil” kullanılarak yapılan çamaşır yıkama işlemi “Tokaç” denilen araçlarla, çamaşırların tokaçlanması(sıkılması) ile tamamlanırdı.


•    Özellikle dini bayramlarla ilgili gelenek ve görenekler değiştirilmeden uygulanmaya çalışılmaktadır. Bayram öncesi kavrulmuş buğday unu,şeker ve  şekerpancarı pekmezi ile yapılan helva topları,bayramdan önceki Arefe günü yapılan mezar ziyaretlerinde, Kuran okuyanlara ve bayram ziyaretine gelenlere ikram edilirdi. Şu anda bu geleneğin yerini börek, kıvratma, baklava gibi tatlı türleri almıştır. Bayram için ''eğsük'' denilen giyim ve mutfak ihtiyaçları temin edilir. Buğday Gününe kadar temizlik işleri tamamlanır.Arefe günü ise mezar ziyaretleri yapılmaktadır.



Ramazan ayında toplu iftarlar yapılır. “Davet” veya “İftara adam çağırmak” diye adlandırılan davetler yapılarak , insanlar biraraya gelmektedir. Köyler de her akşam bir-iki evde toplanılarak,toplu iftarlar yapılmaktadır . 










•   İlçemizde yaşayan halkın geçim kaynağı inşaat sektörüdür.Bu da ilçemizindeki erkeklerin sürekli olarak gurbette çalışmasına neden olmaktadır.

•   Ancak düğün,cenaze,panayır ve bayramlar vesilesiyle insanlarımız bir araya gelebilmektedir.Günlük hayatı oldukça sade ve sakin yaşayan ilçemiz,bu özel günlerde dolup taşmakta ve güzel bir hal almaktadır. Bu günlerde ilçemizde,insanların ailelerine kavuşmalarından kaynaklan güzel bir mutluluk havası esmektedir ...  

8 Nisan 2014 Salı

Düğünlerimiz


      İlçemizde 2 farklı  kültürün var olması düğünlerin de çok renkli bir havaya bürümesini sağlamıştır . Türk ve Çerkes kültürleri birbirlerini her alanda etkilemiştir.

      Önceden Çerkes Çerkesle , Türk Türkle evlenirken sonradan bu önyargılar ortadan kalkmış ve güzel bir kültür sentezi oluşmuştur. Aynı düğün içerisinde hem Çerkes kültürünün hem de Türk kültürünün yansımaları görülebilmektedir . Hem Çerkes hem de Türk müzikleri düğünlere renk katmaktadır . Bir düğün içerisinde misket , oyun havası , halay oynandıktan sonra Çerkes oyunuda sergilenince,düğün oldukça güzel bir hal almaktadır .  
      
      Çerkes Oyunu
      
      Müzik çalmaya başladığında önce yavaş ritimlerle oynanan oyunlardan başlamak sureti ile giriş yapılır. Bu tür oyunlara  ‘’vuğ‘’ denilir.Düğün sahibi köy gençlerinin,akraba veya kaşenleri ile birlikte  piste karşılıklı el ele tutuşup oynadığı bir oyun olup , genelde şenliğin açılışı ve girişi için tercih edilir.Bu oyundan sonra biraz daha hareketli olan ‘’kafe‘’ oyununa geçilir.Bu oyun kızla erkeğin karşılıklı oynadığı,saygıyı ve hürmeti sergileyen figürlerin yer aldığı oyun türüdür. Belirli bir süre oynandıktan sonra herkesin merakla beklediği hızlı çeçen oyunu diye bilinen;kazaska, lezginka, şeyh şamil gibi oyunlara sıra gelmiştir.
Her oyunun ayrı bir kuralı olup bu kurallar herkes tarafından bilindiği için saygı ile sonuna kadar riayet edilir.Bu kurallara uymayanlara ise
Hatiyago veya Temate tarafından uyarı ve cezalar verilir . Küçük cezalar o kadar zevlidir ki her toplantının sonunda görsel şova dönüşerek farklı bir eğlence haline gelebilir.
      
      Hepimizin seyretmeye doyamadığı hızlı oyunlarda çeçen, kazaska, lezginka gibi oyunların kendi içerisinde uygulanan kural toplantının amacı ve yerine göre değişebilir.Gençlerin kendi aralarında yaptığı fazla kalabalık olmayan zekes geceleri veya çok daha kalabalık olabilen düğün geceleri olabilir.

      Yavaş ve giriş oyunları oynandıktan sonra , müziğin ritmi, temposu değiştiğinde seyirci ve oyuncular alkışlarla tempo tutarlar ve tempoya uyum sağlaması amacı ile pisti bir kez dönerler.Temponun tutulduğu ve ritmin oynamaya hazır olduğunu gören düğün sahibi veya yakınlarından bir erkek,kıvrak figürlerle piste çıkarak karşı tarafta dizili duran kızların karşısına geçer.Orada oynamak isteyen bir bayan piste çıkar ve oyun başlar.
      
      Oyunun Ana Teması
      
      Kız,kaçan bir kekliği temsil ederek erkekten sürekli kaçmaya çalışır, erkekte avcıyı temsil ederek önünde kaçan kekliğin kaçmasını önlemek için önünü kesmeye , piste kalmaya ve kendisi ile dans etmeye çalışır . Oluşan görsel şov , oynayanın oyuna yansıttığı sertlik ve  yumuşaklıkla farklı bir ahenk kazanır. Genelde her oyuncu birlikte çıktığı bir bayanla oynayıp , oyunu bitirir . Bayana kol işareti ile kendisini aldığı köşeyi göstererek oyunu bitirmek istediğini belirtir ve kız yerine geldiğinde referans selamı vererek , kızı yerine bırakır ve kendisi de yerine geçer . Boşalan piste hemen başka bir delikanlı çıkar . Karşı taraftaki kızların karşısına geçer ve oynamak istediği kızın karşısında oyun figürlerini yaparak onu oyuna davet eder . Oynayarak pistin ortasına geçer ve kızın çıkmasını bekler .

      http://www.youtube.com/watch?v=UxyjZ0fq63U