20 Mayıs 2014 Salı

Menemen Deyip Geçmeyin Bu Menemen Başka ''ÇAKALLI MENEMENİ''


Çakallı menemeni nasıl doğdu ?

Samsun- Ankara kara yolu üzerindeki Çakallı mevkisinde yöre sakinlerinin, araçları bozulan ve uzun süre beklemek zorunda kalan sürücülere pratik olduğu için menemen yaparak ikram etmesi, bölgeyi menemeniyle ünlü yaptı.
Zamanla çok sayıda "Çakallı menemeni" satılan lokantanın açıldığı Çakallı mevkisi, bölgenin lezzet duraklarından biri haline geldi .


Yol üzerindeki menemencilerden Cengiz Toprak (43), yaptığı açıklamada, 5 yıldır bölgede lokanta işlettiğini ve menemen yaptığını söyledi.

Çakallı menemeninin ünlendiğini, sadece menemenin tadına bakmak için şehir dışından pek çok kişinin yöreye geldiğini dile getiren Toprak, menemenin bölgede yayılma hikayesini ise şöyle anlattı:

"Eskiden bu yol tali bir yoldu. Buradaki insanlarımız da çiftçilikle uğraşıyordu. Bu yolda çok sayıda kamyon ve otobüs arızası yaşanıyor, arızalı araçların sürücüleri de yemek ihtiyaçlarını buradaki evlerden gideriyordu. İnsanlar sürücüleri evlerinde misafir edip pratik olduğu için menemen yapıp onlara ikram ederlermiş. Tarlada çalıştıkları ve evde hazır yemek olmadığı için menemen yaparlarmış. Bunu biraz daha geliştirmişler."

Toprak, "Türkiye'nin neresinde olursa olsun ''Çakallı'' denilince buranın menemenini herkes bilir. Bu tarafa seyahate gelen insanlar da burada bu menemenin tadına mutlaka bakmışlardır. Çakallı menemeni artık dünyada marka oldu. Menemenin bu bölgede 50-60 yıla dayanan bir geçmişi var" dedi.











Çakallı menemeni Samsun'un Kavak ilçesinin Çakallı köyüne ait bir menemen tarifidir. Yöreye has bir lezzet olan yemeği, yerinde yerseniz elbette ki farklı olacaktır. Ama evlerinizde de pişirerek fikir sahibi olabilirsiniz. Tarihten bu yana geçiş noktası olarak kullanılmış, yolcuları ağırlamış olan köy, bu lezzetin gerçek sahibi. Yörenin damak tadı hakkında bilgi sahibi olabileceğiniz bu yemek, inanıyoruz ki sizlerin de hoşuna gidecektir. Yemeği hazırlarken kullanacağınız malzemelerin taze olmasına dikkat ediniz. Birlikte hazırlayıp tadına bakacağımız bu farklı menemeni, mutlaka denemelisiniz...












Davetsiz Misafir ''Çakallı Menemeni'' 


18 Mayıs 2014 Pazar

Samsun Denince ...

Amisos Tepesi

Amisos aile mezarı ve hazinesinin bulunduğu Samsun manzaralı bir tepedir. Burada bulunan mezarlardan birinin erkek mezarı Pontus krallığının en üst düzeyindeki yöneticisine (kral, komutan, prens gibi) diğerinin bayan mezarı olup bu ünlü kişinin eşine ait olabileceği ve sonuncusunun da kızlarına ait olabileceği düşünülüyor.


Amisos Tepesi; Samsun'a batı yönünden girişinizde şehir merkezine girmeden, tam olarak Batıpark'ın karşısında bulunan tarihi özellikleri ve günümüzün modern görüntüsünü ortak noktada yansıtabilen bir tepedir. Amisos Tepesinde Cafe Restaurant mevcuttur. Burada dinlenebilir, yemek veya bir çay keyfi yaparak Samsun'u Amisos Tepesinden izleyebilirsiniz.

Amisos Tepesine Batıpark'tan Teleferik ile şehri tepeden kuşbakışı izleyerek kısa ve zevkli bir yolculuk ile ulaşabilirsiniz. Karadan ulaşım ise, şehrin hertarafından sorarak dahi ulaşabilleceğiniz kadar bilinmektedir. Atakum,Baruthane ve Batıpark klavuz noktalardır. Amisos Tepesi bir define avcısı tarafından bulunmuş ve daha sonra devlet buraya el koymuş.


Atatürk Heykeli



Onur Anıtı, Samsun'un simgesi haline gelen ve Belediye Parkı'nda yer alan Atatürk heykeli.Dönemin parasıyla 37.000$'a mal olan heykel Samsun Valisi Kazım Paşa tarafından Avusturyalı heykeltıraş Heinrich Krippel'e sipariş edilmiş ve bir yıl sonra da teslim alınmıştır. Bronzdan yapılmış heykelin yüksekliği, kaidesiz 4,75 metre, kaidesi ile birlikte 8,85 metredir.



Çiftlik Caddesi




Asıl adı İstiklal Caddesi’dir. Samsun’un Çiftlik Mahallesi'nden geçen kısmına Çiftlik Caddesidenmektedir. Gençlerin en çok rağbet ettiği, özellikle akşam gezmeleri için Samsunluların tercih ettikleri yegane yer burasıdır. 





"Samsun'da belki de nitelik olarak değişmeyen tek yer. Gençlerin yegâne buluşma mekanıdır. Bir restorana gidilir, döner yenir, sonra cadde boydan boya turlanır, sonra bir kafeye oturulur bir şeyler içilir, yine turlanır. Hepimiz bu sıradan günleri yaşarız burada. Değişen şey; bir gün döner yerine pizza, başka bir gün kebap belki, kafe yerine internet kafeye gidip oyun oynamak, ya da 56'ların başındaki parkta oturmak. Ama mutlaka Çiftlik'te geçirilir bu zaman ve o cadde baştanbaşa en az bir kere gidilip gelinir".






Yabancılar Pazarı

Rus pazarı,Sovyetler Birliği'nin yıkılıp yerine Rusya Federasyonu'nun kurulmasının ardından Karadeniz bölgesine göç eden Rusların ve oralara sonradan yerleşen Türklerin kurduğu pazardır.


Buralarda birçok hırdavat ile birlikte gıda ürünleri de satılmaktadır.





Sevgi Gölü

Suni bir göl olarak hazırlanan alanda çeşitli balıklar ve kuşlar mevcuttur.Samsun sahil yolunun doğusunda bulunan Sevgi Gölü cazip dinlenme merkezlerinden biridir.






Saat Kulesi

1876 yılında tahta çıkan II.Abdülhamit tahta çıkışının onuncu yıldönümü olan 1886 yılında valilere bir talimatname göndererek şehirlere saat kuleleri dikilmesini emreder. O dönemde adı Trabzon vilayet salnamelerinde İskele Meydanı olarak geçen alana yapılmaya başlanan saat kulesinin inşaatı 1887 yılında sonlanır, 9 Mayıs 1887 pazartesi günü açılışı yapılır. 


Belçika asıllı Fransız bir mühendis tarafından yapılan saat kulesinde malzeme olarak Ünye taşı kullanılmış, yapım tekniği olarak ise bindirme taş örgü sistemi tercih edilmiştir. Çokgen kaideli ve gövdeli biçimde inşa edilen kule zamanı göstermesinin yanı sıra evlerden yüksek inşa edildiğinden dolayı gözcü kulesi olarak da kullanılmaktaydı.




Bandırma Müzesi

Samsun Valiliği tarafından yaptırılan ve 2001'de tamamlanarak ziyarete açılan, 2005 yılında ise Büyükşehir Belediyesi'ne devredilen Bandırma Vapuru, özellikle il dışından gelen çok sayıda yerli turisti ağırlıyor. 


Aslına uygun olarak birebir ölçülerde inşa edilen gemide, Atatürk'e ait çalışma odası olarak düzenlenen bir salonun yanı sıra Samsun'a çıktığı 18 silah arkadaşının bal mumu heykeli yer alıyor.


Samsun Doğu Park mevkiindeki Bandırma Vapuru ve içerisindeki özel alanda oluşturulan 'Milli Mücadele Parkı'nı ziyaret eden vatandaşları müzede, kurtuluş mücadelesinin anlatıldığı 300 parçadan oluşan seramik rölyefler karşılıyor. Bandırma Vapuru'nu gezen vatandaş bol bol hatıra fotoğrafı çektirip Bandırma Vapuru hakkında bilgi edinebiliyor.



Atakum Çakırlar Korusu

Samsun Çakırlar Korusu Samsun Bafra karayolu üzerinde şehir merkezine aşağı yukarı 15 km uzaklıkta olup  denizle ormanın birleştiği eşsiz bir güzelliğe sahiptir. 

Bir tarafta ağaçlar altından güneşin sıcaklığından kendinizi muhafaza ederken, diğer tarafta sadece 5 dakikalık bir yürüyüşle kendinizi Karadeniz'in serin sularına atabilirsiniz. 



Geçtiğimiz yıl içerisinde Atakum Belediyesine bağlı Bahçeler Müdürlüğü ile Fen İşleri Müdürlüğü 23 bin metrekarelik alanda temizlik, bakım onarım ve rekreasyon çalışmalarını tamamladılar. 

Aynı şekilde eski büfeleri, dükkanları, oturma ve oyun gruplarını söken, çimleri budayan ve genel temizlik çalışmalarını yapan ekipler kene ve diğer haşerelere karşı da ilaçlama yapıyor. Koruda ışıklandırma ve elektrik aksamı ile ilgili sorunlar giderildi ve Samsunluların rahat ve sorunsuz bir şekilde pikniklerini yapabilmeleri oldukça hoş bir mekan haline getirildi. 



Batık Köy

Samsun Bafra'da Kızılırmak üzerinde sulama ve taşkın kontrolü amacıyla 1984-1990 yılları arasında inşa edilen Altınkaya(Derbent) Barajı'nın yapılmasıyla sular altında kalan Derbent köyü ve batık köyün camisinin su üstünde kalan minaresi.




Samsun Doğupark

Samsun Doğupark, insanın içine huzur veren güzel bir yerdedir. 


Gündüz ve gece oldukça güzel bir görüntüye sahip olan doğupark , insanların hizmetine sunulan faytonlarlar ile birlikte nostajik bir havaya bürünmüştür.




Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti

Kızılırmak deltasında bulunan kuş cenneti bünyesinde 321 türde değişik kuş türü bulunmaktadır. Kızılırmak deltası Avrupa Kuş Alanları envanterindeki en önemli 4 kriterden 3’üne sahiptir.





Delta ayrıca irili ufaklı çok sayıda gölü sazlık alanları ender su basar çayırları 12 bin hektarı bulan sulak alanları ve barındırdığı canlı türleriyle Türkiye’nin önemli doğal sitemlerinden birini oluşturmaktadır. Deltada toplam 2200 hektar Ramsar sit alanı bulunup, 5174 hektar yaban hayatı geliştirme sahasıdır. Bunun 1000 hektarı ilçemiz sınırlarında bulunmaktadır. Kış döneminde 100 bin dolayında su kuşunun kışlandığı delta, uluslar arası ornitolojik bir öneme sahiptir.   Kızılırmak Deltası, Türkiye’nin Karadeniz kıyılarında doğal özelliklerini kısmen koruyabilmiş en büyük sulak alandır.




Asarkale ve Kaya Mezarları

Bafra İlçesi'nin 30 km. güneybatısında, Kızılırmak Vadisi içerisinde ve Altınkaya Barajı yakınındadır. Asarkale, Hellenistik Çağa ait olup savunma (korunma) amacıyla yapılmıştır. Anakayaya oyularak yapılmış (3) adet mezarın da aynı döneme ait olduğu sanılmaktadır.














Bafra İkiztepe Höyüğü

İkiztepe Höyüğü, Samsun İli, Bafra İlçesi'nin 7 km. kuzey-batısındaki İkiztepe Köyü sınırları içerisinde yer alan höyük dört yükseltiden oluşmaktadır. Yaklaşık olarak 375 x 175 m. ebadında bir alanı kaplamaktadır. 


Tepe I ve Tepe II'de ana toprağa kadar inilmiştir. İlk Tunç Çağı I ve II ile Geçiş Çağı (Hitit Öncesi) kültürleri tespit edilmiş, ayrıca İlk Tunç Çağı III'e tarihlenen bir nekropolün varlığı anlaşılmıştır. Tepe II'de ise İlk Tunç Çağı I ve II ile Kalkolotik Çağ kültür kalıntıları gün ışığına çıkarılmıştır. Tepe III ve IV'de yapılan küçük sondajlar sonunda bu bölgede İlk Tunç Çağı III kültürünün yaygın olduğu anlaşılmıştır.

İkiztepe'nin son kültür katında tümülüs tipi 2 odalı ve dromoslu bir anıt mezar yer almaktadır. Kesme taşlardan inşa edilmiş olan mezarın dromosunda (koridorunda) ele geçirilen ve İstanbul'da Trakya Kralı Lysimakhos (İ.Ö. 306-281) adına basılmış altın sikkeden bu mezarın Hellenistik Çağa ait olduğu anlaşılmıştır. 




Nebiyan Yaylası


Nebiyan Dağı ilçe merkezine 30 Km. uzaklıkta olup, tipik Karadeniz yayla görünümüne sahiptir. Nebiyan Yaylası olarakta anılan alanda; oto tırmanma, yayla turizmi, dağcılık, yürüyüş-tırmanış, foto safariler yapılabilir.

Dağın zirvesi mutlaka görülmesi gereken bir alan olup bölgesindeki en yüksek zirveye sahiptir. Eski dönemlerde yangın kulesi olarak kullanılan yapı ise zirve noktasındaki görülmesi gereken yapılar arasındadır.


Aydınpınar Köyü nebiyan dağının eteklerine kurulmuş,bu zirveye en yakın köydür.Yürüyerek 1-1,5 saatte zirveye ulaşılır.Zirvede müthiş bir görüntü vardı.Bafra ve 19 Mayıs ilçeleri, Kızılırmak, Derbent Barajı ve Karadeniz'i ayaklarınızın altında gibi hissedersiniz.

16 Mayıs 2014 Cuma

Samsunspor ''Burası Her Yer Değil Şehr-i Samsun''





Samsunspor, 1. Lig'de mücadele eden futbol şubesi ile tanınmış dernek yapısındaki Türk spor kulübüdür .Samsun kentini liglerde temsil eden kulüp 1927 yılında kurulmuş, 30 Haziran 1965'de profesyonel liglere adım atmıştır . Resmî kayıtlara da kuruluş tarihi olarak profesyonelliğe geçtiği tarih işlenmiştir. Futbol takımı, resmî kuruluşunun ilk yıllarında iç saha maçlarını Şehir Stadı'nda oynamakta iken 23 Şubat 1975 tarihindeki Trabzonspor maçıyla beraber 19 Mayıs Stadyumu'na taşınmıştır ve halen bu stadyumda rakiplerini ağırlamaktadır.


Samsun ilinin en başarılı takımı olan Samsunspor , tarihinde 23 hafta boyunca Süper Lig'in zirvesinde yer almıştır ve Süper Lig'de en uzun süre lider kalan 7. takımdır. Bu başarısıyla da bu klasmanda Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş, Trabzonspor, Bursaspor ve Sivasspor'dan sonra en başarılı Türk takımıdır.Ayrıca Süper Lig tarihinde en fazla puan toplayan 10. takım ve 1. Lig'in en çok şampiyon olan takımıdır .

Samsun ilinin kulüpleri arasında bir rekabeti bulunmayan Samsunspor bir diğer Karadeniz ekibi olan Trabzonspor ile büyük çekişme içerisindedir. Ayrıca kulübün Karadeniz takımlarıyla oynadığı tüm maçlar Karadeniz derbisi olarak adlandırılmaktadır. 

Takımın retro forması kol uçları ve yakası beyaz olan düz kırmızı forma, beyaz şort ve kırmızı çoraptan oluşmaktadır. Şimdiye dek birçok farklı arma kullanan kulübün güncel arması ise kırmızı renk şeritler içerisindeki beyaz zemin üzerine Onur Anıtı'nın siyah renkli silüeti yerleştirilerek oluşturulmuştur.





22 Mart 2012 tarihindeki resmî açıklamaya göre kulübün hiçbir banka, kurum veya kişiye borcu bulunmamaktadır . Ayrıca Samsun Büyükşehir Belediyesi'nce yürütülen çalışmalar sonucunda Bordeaux kenti ile işbirliği anlaşması imzalanmış, bu anlaşmanın bir gereği olarak da Samsunspor ile FC Bordeaux kulüpleri kardeş kulüp olmuşlardır.


 Altın Dönem
1985-86 Türkiye 1. Futbol Ligi sezonu öncesinde Fahrettin Genç takımın başına getirilmiş, Zonguldakspor'dan da Muzaffer Badalıoğlu transfer edilmiştir. O sezon Tanju Çolak 33 gol ile gol krallığı yaşamış, ligi 3. sırada tamamlayan Samsunspor tarihindeki ilk gol kralını çıkarmıştır . Bir sonraki sezon ise kulüp, tarihinin en iyi sezonunu yaşamıştır. Tanju Çolak'ın 25 gol ile tekrar gol krallığı yaşadığı ligde 3. sırada yer alan takım Federasyon Kupası'nda ise yarı finale kadar yükselmiştir. Ertesi sezonsa lig sıralamasının 4. basamağında yer alınmış, Federasyon Kupası'nda da finale kadar gidilmiştir . Kupa finaline kadar Nevşehirspor , Uşakspor , Kocaelispor ve MKE Ankaragücü takımlarını elemiş fakat iki ayaklı final sonucunda Sakaryaspor'a boyun eğilmiştir.


Samsunspor , ilk defa 1987-88 sezonunda Balkan Kupası ile yurt dışı macerası yaşamıştır. Balkan Kupası'nda B grubunda yer alan takım Yunanistan'ın Iraklis takımına 21 Ekim 1987'de ilk maçta deplasmanda 4-3 yenilmiştir. İkinci maçta ise Bulgaristan'ın FK Sliven takımına Bulgaristan'da 7-0 kaybetmiştir. Samsun'daki maçta ise Samsunspor, Sliven’i 3-2 mağlup ederek gruptaki üçüncü maçını kazanmıştır. Gruptaki son maçında Iraklis'i Samsun’da 8 Ocak 1988 tarihinde 6-1 mağlup etmesine rağmen lider Sliven'in ardından ikinci olmuş ve gruptan çıkamamıştır.





 Özellikle 1980'li yılların bu ikinci yarısında altın dönemini yaşayan Samsunspor bu dönemde 2. Futbol Ligi'nde 6 defa şampiyon olup 1. Futbol Ligi'ne yükselmiştir.1985-1989 yılları arasındaki dönemde iki kez 1. Futbol Ligi 3.sü, bir kez lig 4.sü olan Samsunspor, 20 Ocak 1989'daki ölümcül kaza sonrasında büyük bir çöküntü dönemi yaşamıştır. O sezon ikinci yarı maçlarına çıkamamasına karşın TFF'nin sağladığı özel statü ile ligde bırakılan Samsunspor, sonraki 5 yıl içinde 1. Futbol Ligi ve 2. Futbol Ligi arasında mekik dokumuştur. Kulüp 1989-90 sezonu için ölçüsüz transferler yapmış ve kadro uyumu sağlanamayınca da küme düşmüştür. 1990-91 sezonunda tekrar 1. Futbol Ligi’ne yükselse de ertesi sezon tekrar küme düşmüştür . Samsunspor, 1992-93 sezonunda şampiyonluk yaşayarak tekrar 1. Futbol Ligi'ne yükselmiş ve istikrarlı yıllar başlamıştır.















20 Ocak Faciası


Samsunspor kafilesi, 20 Ocak 1989 tarihinde Malatyaspor ile oynayacağı Türkiye 1. Futbol Ligi müsabakasına giderken trajik bir trafik kazası yaşamıştır. Saat 9:30 civarında Havza ilçesinde kafileyi taşıyan 55 DU 637 plakalı kulüp otobüsünün 61 AC 535 plakalı kamyonla çarpışması sonucu kafileyi taşıyan otobüs uçuruma yuvarlanmış ve Samsunspor üç oyuncusunu, teknik direktörünü, şoförünü kaybetmiştir . Samsunspor'un kazazedelerine ilk yardımı hemen geriden gelen ve Diyarbakırspor deplasmanına gitmekte olan Çarşambaspor kafilesi yapmıştır. Çarşambasporlu yönetici, futbolcu ve görevliler kazaya uğrayan Samsunsporluları tek tek otobüsten çıkartıp Havza Devlet Hastanesi'ne taşıyıp kan vermişlerdir.Bu elim kazada hayatta kalan birçok oyuncu ve kafile üyesi de ciddi şekilde yaralanmış veya sakat kalmıştır.




Kazada teknik direktör Nuri Asan, futbolcular Muzaffer Badalıoğlu ve Mete Adanır ile otobüs şoförü Asım Özkan olay yerinde vefat etmiştir . Futbolcu Zoran Tomić ise Yugoslavya'da altı ay komada kaldıktan sonra vefat etmiştir. Malzemeci Halil Albayrak ve futbolcular Emin Kar ile Erol Dinler ise sakat kalarak malulen emekli olmuşlardır . Burhaneddin Beadini ise yaralanmış ve kendi isteğiyle futbolu bırakmıştır. Yüksel Öğüten, Fatih Uraz, Şanver Göymen, Kasım Çıkla ve Uğur Terzi ise kazada yaralanmış fakat futbol hayatlarına devam etmişlerdir . Yine kazadan yaralı olarak kurtulup futbol hayatına devam eden Orhan Kılınç ise 1994 yılında bir başka trafik kazasında hayatını kaybetmiştir. Kulüp menajeri Yüksel Özan ise yine kazadan yaralı olarak kurtulanlardandır.